Нова формула за изчисляване на проценти ТЕЛК, прие правителството. Все още

...
Нова формула за изчисляване на проценти ТЕЛК, прие правителството. Все още
Коментари Харесай

Пациенти искат по-сериозни реформи или отпадане на ТЕЛК

Нова формула за пресмятане на проценти ТЕЛК, одобри държавното управление. Все още обаче измененията не са оповестени, а пациентите чакат и публикуването на Закона за увреждания в Държавен вестник. Въпреки че наредбата внася облекчения, пациентите упорстват за съществени промени и даже отпадане на ТЕЛК.

Новата формула за установяване на компенсацията за неработоспособност, към този момент ще взема поради всяко едно увреждане в общата оценка, а освен водещото както до в този момент. Промяната е чакана от дълго време от Веска Събева, която е ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия в България.

 
Бяха ощетени хората с множествени увреждания. Дали са 5, 10 или 40%, това са голям брой увреждания. Човек не действа еднообразно в случай че има увреждане 70% и няма други спомагателни, и един който има същия % на болестта и голям брой други увреждания. Той действа доста по-трудно. За него поддръжката би трябвало да бъде доста по-добра и доста по-различна. В този случай към огромния % се прибавят още 20% и по този метод индивида ще получи съответната поддръжка.
Веска Събева, ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия в България

Пожизнен ТЕЛК ще се дава за още 31 болести. Въпреки признатите промени обаче, съгласно хората от Центъра за самостоятелен живот е нужна цялостна промяна в системата на оценяване: 

 
Реформата в ТЕЛК не би трябвало да се прави по този метод, както е в този момент. Реформата в ТЕЛК не изисква увеличение на броя болести. Хората с увреждания имат едно, второ, трето заболяване, което да се отрази в ТЕЛК. Хората с увреждания по принцип имат потребност от поддръжка и тя не трябва да зависи от ТЕЛК, по тази причина нашето предложение за промяна в ТЕЛК, е да бъде отстранен ТЕЛК, и на негово място да се употребява по този начин наречената необятна здравна експертиза. Или по-точно сегашната експертиза, при която всеки човек минава през болнично заведение дали по рождение или в резултат на някаква контузия след време, стартира да има потребност от друга поддръжка за своето увреждане.
Митко Николов, изпълнителен шеф на Център за самостоятелен живот

Емилия Димитрова от Свищов страда от Множествена склероза. В продължение на три месеца, тя чака своето решение от лекарска комисия. Заради забавянето, дамата е без приходи от октомври и е принудена да оцелява.

 
На 29 юли 2022 година Подадох документи в картотеката във Велико Търново. Явих се на 25 октомври, бях прегледана от комисията, бяха ми прегледани документите, и ми бяха споделили, че в границите на една седмица ще получа ТЕЛК решение, само че това не се случи. Благодарение на това, че брачният партньор ми е на работа, той работи на минимална работна заплата, само че вие знаете че огромната инфлация изяжда сега всички приходи. Отоплителния сезон стартира, нямахме отоплително средство, просто доста мъчно.
Емилия Димитрова

След смяната в наредбата за ТЕЛК, Емилия няма да има потребност да минава за освидетелстване пред комисия, защото болестта й е окончателно. Пенсията по болест, която получава е минималната за нейната група неработоспособност.

„ Да се отреже, да прекъсне връзката сред това да се предлага поддръжка на хората с увреждания в България, на база на ТЕЛК решения “, предлага Митко Николов. „ Надявам се и закона да влезе в действие, тъй като имаме сведения, че за момента още викат на ТЕЛК за ТЕЛК комисии, че още хора чакат и в действителност не се стопира този развой, “, споделя Веска Събева.

Друга смяна в наредбата гласи, че хората с психологични болести под 90%, също ще имат право на помощ.

„ За момента хората стават по-облекчени, тъй като когато има дупка сред новото и остарялото решение, те ще получават същите придобивки, които имат сега. Реформата в ТЕЛК не би трябвало да е това, тъй като ние вършим кръпка на парче, а не мислим за огромната картина “, добавя Николов. Според Събева пък, „ страданието е огромно. Да нямаш пари за самун, да нямаш пари за нищо и да разчиташ на съседа да ти оказва помощ и по някакъв метод да се грижи за тебе. Мисля, че би трябвало да щадим достолепието на всеки един човек на тази земя, в това число и на хората с увреждания “, споделя тя.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР